查看: 46089|回復: 109
打印 上一主題 下一主題
收起左側

甚麼是元素?

按我睇返adamsteve呢個唔識chem的人亂比分
真係有d唔舒服

你地鍾意quotation嘛
根據IUPAC Gold Book的定義
chemical element
  • A species of atoms; all atoms with the same number of protons in the atomic nucleus.
  • A pure chemical substance composed of atoms with the same number of protons in the atomic nucleus.

Graphite is element.

蠢人覺得"graphite係element"不對
應是"carbon係element"
但graphite跟本就是carbon, 只是carbon有很多allotropes, 人們將其中一個形態命名為graphite
搞笑地, 從此以後, 蠢人就認為graphite不是element了
其實元素碳的這個形態(graphite), 又怎會不是元素??
碳是元素
graphite是元素, 是元素碳

石墨係元素
鑽石係元素
這些句子的意義不在於在Periodic table在carbon以外有樣野叫graphite, 有樣野叫diamond
而係
石墨係元素, 石墨係碳元素
鑽石係元素, 鑽石係碳元素

又例如oxygen 有很多allotropes, 其中一個是O3, 我們稱之為ozone
元素氧的這個形態, 又怎會不是元素??

有些死蠢更認為graphite有好多bond未break, 所以唔係element
係咁的話, 咁冇野係element lu
metal有metallic bond
O2, Cl2, I2, P4有covalent bond
唔通得返noble gases係element

反對graphite係element的話
請先回應以下T/F
"Graphite is a compound."

回復

An element is substance that cannot be broke down into any simpler substance by chemical methods.
回復 支持 反對

[[onion_35]]  乜事
回復 支持 反對

原帖由 只愛您一個 於 31-8-2008 14:53 發表
An element is substance that cannot be broke down into any simpler substance by chemical methods.

我玩番譯@@

元素是一種純物質 不能以任何化學上既方法再細分為其他更少的同樣物質

點解一定要指明係化學方法?

因為上到去中五就會教 alpha/beta/gammar decay

我地會用一些方法令一些放射性元素變做其他野

例如 nucleus fission 甘

用中子去撞鈾235
好神奇到佢會變左幾樣野出黎

Kr-92 + Ba141 +3粒中子

慢慢學啦你- -
理科係一個深淵
當你以為讀完中五
完左一個深淵之後

中六呀sir就會同你講
大家忘記晒佢啦∼
ce係昆你架∼
你記左頭20隻元素就得啦

我個時第一句想講既就係粗口[[bao_35]]

回復 支持 反對

Puppet咁遠古d野先挖番出泥講[[tk_14]]
回復 支持 反對

原帖由 piyopiyo 於 31-8-2008 15:07 發表
Puppet咁遠古d野先挖番出泥講[[tk_14]]

條友好明顯係亂吹!!!

石墨係由勁多碳組成- -”

石墨都係元素甘就大獲了

元素週期表分分鐘成本書甘厚∼[[bao_40]]
回復 支持 反對

唔算亂比分...
Graphite都唔算element..
回復 支持 反對

原帖由 ~緣起緣滅~ 於 31-8-2008 15:14 發表

條友好明顯係亂吹!!!

石墨係由勁多碳組成- -”

石墨都係元素甘就大獲了

元素週期表分分鐘成本書甘厚∼[]

你有病嗎?
石墨是元素 它就是碳元素
他是碳的一種形態
碳是元素
何來石墨不是元素

如果你地講得出石墨唔係元素
咁同你地話「石墨係化合物」沒有任何分別

回復 支持 反對

原帖由 Puppet 於 31-8-2008 15:18 發表

你有病嗎?
石墨是元素 它就是碳元素
他是碳的一種形態
碳是元素
何來石墨不是元素

我唔想同d醒目講野

如果你番去問你呀sir

石墨係唔係元素
如果佢話係
香港死得!ok?

如果石墨係元素
甘鑽石都係元素啦
大家都係碳
係咪先?

大家記住啦!鑽石係元素黎呀!唔好搞錯呀!
回復 支持 反對

原帖由 ~緣起緣滅~ 於 31-8-2008 15:22 發表

我唔想同d醒目講野

如果你番去問你呀sir

石墨係唔係元素
如果佢話係
香港死得!ok?

如果石墨係元素
甘鑽石都係元素啦
大家都係碳
係咪先?

大家記住啦!鑽石係元素黎呀!唔好搞錯呀!

你終於都明啦

石墨係元素
鑽石係元素
這些句子的意義不在於在Periodic table在carbon以外有樣野叫graphite, 有樣野叫diamond
而係
石墨係元素, 石墨係碳元素
鑽石係元素, 石墨係碳元素

回復 支持 反對